Yemek Standartlarımız

  • Home
  • Yemek Standartlarımız

Yıldız Çocuk Anaokulu Beslenme

Yıldız Çocuk Anaokulu olarak çocuklarımızın fiziksel, ruhsal ve biyolojik gelişimlerini önemsiyor ve destekliyoruz. Çocuklarımızın enerji sarf etmelerine olanak sağladığımız gibi enerji alımları için de gerekli beslenme düzenini oluşturmayı en büyük görevlerimizden sayıyoruz.

Yapılan bilimsel araştırmalar doğrultusunda çocuğun enerji gereksinimi;

Enerji Gereksinimi= 1 yaş için 1100 kalori + Her yaş için 100 kalori şeklinde hesaplanmaktadır.

Bu denkleme göre ortalama değerler şu şekildedir,

Yaşlar3 Yaş3.5 Yaş4 Yaş4.5 Yaş5 Yaş5.5 Yaş6 Yaş
Enerji Gereksinimi1400 kal1450 kal1500 kal1550 kal1600 kal1650 kal1700 kal

Tablo.1 Yaşlara Göre Enerji Gereksinimleri

Bu ortalama değerler sağlıklı ve gelişimi normal çocuklar üzerinden hesaplanmıştır. Enerji gereksinimi sağlarken, çocukların sağlıklı ve dengeli şekilde gelişmesini destekleyebilmek adına enerji kaynaklarının içerikleri oldukça önemlidir. Sağlıklı bir çocuk için, günlük karşılaması gereken enerji miktarının %15’i protein, %55’i karbonhidrat ve %30u yağlardan gelmelidir.

Bu ihtiyaçlar karşılanırken çocukların vitamin ve mineral ihtiyaçlarını da destekleyecek gıdalar tüketilmelidir.

Aşağıdaki tabloda, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol’un “Okul Öncesi Dönem Çocuklarının Beslenmesi” adlı makalesinde yayımladığı, çeşitli besin gruplarının günlük ihtiyaç miktarlarına ait veriler yer almaktadır.

Protein (gr)30-35Magnezyum (mg)200
Kalsiyum (gr)800A Vitamini (I.U)2000
Fosfor (mg)800D Vitamini ( I.U)400
Demir (mg)10C Vitamini (mg)50
Çinko (mg)10Folik Asit (mikrog)200
İyot (mg)90Vitamin B12 (mikrog)2.5

Tablo.2 3-6 Yaş Çocukların Günlük Besin Ögeleri Gereksinimleri

  • Yıldız Çocuk Anaokulu Mutfağında yemek üretiminde kullanılan malzemelerin tamamı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen Gıda Üretim Sertifikasına sahip ve ISO 22000 (Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi) standartlarındadır.
  • Mutfağımızda kullandığımız ürünlerin organik olmasına dikkat ediyoruz. Alternatifi olan tüm ürünlerde “organik” yetiştirilmiş hammaddeler tercih ediyoruz.
  • Yemeklerimizde kullandığımız tüm ana ve ara maddeler GDO(Genetiği Değiştirilmiş Organizma)’suzdur.
  • Kullandığımız kırmızı et grupları helal kesimdir.
  • Kullandığımız beyaz et grupları, kuru yolum ve helaldir.
  • Hammadde kontrollerimiz, ürünlerin istediğimiz kalitede olup olmadığını anlamak amacıyla gıda mühendisimiz tarafından rutin olarak yapılmaktadır.
  • İhtiyacımız harici hammadde stoğumuz bulunmamaktadır.
  • Soğuk zincirle gelen hammaddelerin, gerekli sıcaklık kontrolleri takip edilmektedir.